מהו הגורם הנסתר שגורם לבעיות וכאבים בשיניים לחזור כל פעם מחדש?

2,710
כאבי שיניים

כולנו מכירים את מחלת העששת בתור הגורם המרכזי לבעיות בשיניים, שהתפרצותה מסתיימת בטיפול נקודתי אצל רופא השיניים. האם זה נכון? האם כשאנחנו הולכים לבצע סתימה או טיפול שורש אצל רופא השיניים ניצחנו את המחלה והבטחנו לעצמנו שקט נפשי מבעיות בשיניים?

לפני כ-3 שנים עבר אלי, בן 53 מגבעתיים, טיפול משמעותי בשיניים – טיפול שורש, מבנה וכתר באחת השיניים הטוחנות, טיפול שנדרש לאחר שסבל מכאבים בלתי נסבלים ורגישות גבוהה לחום וקור. לאורך השנים הקפיד להגיע לרופא השיניים בכל פעם כשהרגיש שמשהו לא בסדר, הרופא היה מטפל באזור שעליו היה מתלונן ובכך היה נגמר הסיפור.

והנה, רק שנה עברה מאז הטיפול ושוב הכל חזר, הפעם בשן אחרת. שוב בדיקה וצילום, אבחנה דומה של נזק משמעותי לשן וטיפול ממושך ויקר נוסף. גם הפעם הרגיש אלי הקלה עצומה אחרי הטיפול והיה בטוח שהפעם שם סוף לבעיות. הוא המשיך באורח החיים שהיה רגיל אליו, צחצח שיניים פעמיים ביום, אבל זמן מה לאחר מכן שן נוספת החלה להציק לו וכל הסיפור חזר על עצמו.

"זה הרגיש כאילו שאני תקוע בלופ, לולאה של טיפולים שפשוט לא נגמרת. כל פעם מחדש הופעת כאבים, זמן וכסף רב שמושקע בטיפולים וכל פעם מחדש תוך פרק זמן מסויים מתעוררת בעיה חדשה בשן אחרת. הייתי בטוח שזו גזירת הגורל ושזה ככה אצל כולם, שלא תהיה לי ברירה ושכל כמה שנים אני אצטרך להגיע לטיפולים אצל רופא השיניים" הוא מספר. למרות זאת, תחושת הבטן של אלי אמרה לו שמשהו לא תקין והובילה אותו לחפש רופא אחר לחוות דעת נוספת בשביל לגלות מה גורם לשיניים שלו להיפגע פעם אחר פעם. ככה הגיע בסופו של דבר למרפאת "לובנדנט" הוותיקה בתל אביב לאבחון ובדיקה מקיפה.

 

"בבדיקה גילינו דלקת חניכיים כרונית , שנגרמה על ידי רובד חיידקי לא מבוטל שכיסה את השיניים לצד מספר מוקדי זיהום תחת סתימות ישנות" מסביר ד"ר גדי שי, מנהל המרפאה, רופא וותיק ומנוסה עם מעל 30 שנות ניסיון ברפואת שיניים משמרת ומשקמת. "הטיפולים שביצע אלי לאחרונה אמנם היו נכונים וחיוניים להצלת השיניים, אבל מוקדי הזיהום הנוספים מעולם לא טופלו וכך היוו קרקע פורייה להופעתם של נזקים עתידיים, בכל פעם מחדש שן אחרת נפגעה וניזוקה ונדרשה לטיפול מחדש" הוא מסביר. "יתרה מזאת, הזיהומים שקיימים מסביב לשיניים גרמו לפגיעה בלתי הפיכה ברקמות שתומכות בשיניים – העצם והחניכיים, והגדילו בצורה ניכרת את הסיכון של השיניים לצאת ממקומן ולנשור מהפה.

הסיבה האמיתית לבעיות בשיניים – לא מה שחשבתם

מסתבר שאלי לא לבד. אלפי ישראלים סובלים ממחלת חניכיים לצד מקרים חוזרים ונשנים של עששת הנובעת ממוקדי זיהום סמויים בחלל הפה. סתימות ישנות, כתרים שהונחו בצורה לא תקינה, השתלות שבוצעו מבלי לטפל במחלת חניכיים קיימת או מוקדי זיהום פעילים אחרים בחלל הפה – כל אלה ללא אבחון וטיפול מתאים גורמים לנזקים עצומים לאורך זמן.

"כולנו מכירים את מחלת העששת" מסביר ד"ר שי. "הפרסומות בטלוויזיה של משחות השיניים כולן מזכירות את המחלה וגם כאשר אנחנו מגיעים לסתימה לרוב מדובר בניקוי של מוקד הזיהום שנגרם על ידי מחלת העששת ואנחנו בטוחים שעם ניקוי הזיהום המקומי וביצוע הסתימה אנחנו יכולים להיות רגועים, אבל זה לא המצב".

ד"ר גדי שי
"כולנו מכירים את מחלת העששת, אבל ההתייחסות שלנו אליה צריכה להשתנות". ד"ר גדי שי, מרפאת לובנדנט

 

ד"ר שי ממשיך ומסביר, שהעניין נובע מאופי המחלה ובעיקר מהתפיסה השגויה שיש לנו לגביה. מסתבר כי בניגוד למה שרובנו חושבים, עששת היא לא זיהום נקודתי שברגע שהוא מנוקה ומטופל מסתיים הסיפור. עששת היא מחלה כרונית לכל דבר, כזו הדורשת התייחסות מקיפה לחלל הפה כולו ולא רק לשן שנפגעה ופה בדיוק נופלים רוב המטופלים בין הכיסאות, כאשר שן פגועה כזו או אחרת מטופלת בהצלחה, אבל שאר גורמי הזיהום בפה נשארו כפי שהיו וזה רק עניין של זמן עד ששיניים נוספות יסבלו מנזקים ויובילו לטיפולי שיניים חוזרים ונשנים.

איך אפשר לטפל אחרת בשיניים שלנו? להגיע יותר לרופא השיניים?

"העניין הוא לא תדירות הטיפולים אלא אופי הטיפול" מסביר ד"ר שי. "ברגע שישנם אירועים חוזרים של פגיעה בשיניים, חייב להתבצע בירור מעמיק. הגישה הרפואית הנכונה חייבת להתבסס על הפחתה ניכרת במוקדי הזיהום בחלל הפה בכלל ובאזור שנגרם לו נזק בפרט" הוא אומר, ומוסיף "אופי הטיפול חייב להתייחס למוקדי הזיהום הסמויים הקיימים אצל המטופל – זיהומים בשורשי השיניים, כתרים ישנים או סתימות ישנות, שתלים שהזדהמו ועוד – הזיהום הרי לא מגיע יש מאין – יש משהו שגורם לו.

הסיכון – המחלה שאינה כואבת

הבעיה המרכזית באותם מוקדי זיהום, כפי שמסביר ד"ר שי, היא העבודה שאנחנו פשוט לא מרגישים אותם. "לא מדובר במשהו שגורם לסימפטומים מורגשים כגון כאב או רגישות. מהסיבה הזו אנחנו כלל לא מודעים לזיהום הפעיל שמתחולל בפה עד שכבר נגרם נזק משמעותי לאחת השיניים ואז אנחנו כבר נכנסים לטיפול משקם של השן הפגועה אשר לא תמיד אפשר להציל אותה ולפצות על אובדנה על ידי ביצוע שיקומים מורכבים לרבות ביצוע השתלה".

נושא השתלים הוא כאוב במיוחד, דווקא לאור הפופולריות ההולכת וגוברת לטיפולי השתלה מתקדמים. השתלת שיניים שמתבצעת ללא טיפול מקדים במוקדי הזיהום בפה או מיגור מחלת חניכיים קיימת עלולות להוביל לכישלון השתלים וכיוצא בזה גם אובדן של העצם התומכת בהם (עצם הפנים שלנו).

מה ההמלצה שלך למי שמוצא את עצמו עם בעיות שיניים חוזרות ונשנות שלא מפסיקות?

"ללא ספק – לנסות להבין מה שורש הבעיה, לרדת לעומקה. כל עוד הטיפול יהיה שטחי ויטפל באופן ישיר בבעיה נקודתית בלבד, מבלי להגיע לגורם הזיהום הסמוי בפה שגורם לשיניים לחלות, זה עניין של זמן עד שהנושא יחזור על עצמו. במיוחד כאשר מתחילים לדבר על השתלות שיניים או הליכים כירורגיים אחרים, מומלץ לא להתפשר ולפנות למרפאה אשר יודעת להציע בדיקה מקיפה המתייחסת לפה והלסת כמכלול ובוחנת את בריאות כלל חלל הפה מעבר לשן הפגועה.

לא אחת הגיעו אלינו מטופלים עם תכניות טיפול מורכבות ויקרות שכלל לא התייחסו לנושא זה, מה שהיה מוביל בסבירות גבוהה לכישלון הטיפול ולאירועים חוזרים של שיניים פגועות ואובדנן. אני שמח לספר שרובם המכריע של המטופלים שלנו נהנים משיניים בריאות יותר לאורך זמן והפחתה משמעותית באירועים חוזרים של נזקים לשיניים הודות לכך שאנחנו מציעים למטופלים שלנו להתייחס לא רק לתיקון של הנזק הנקודתי שבגללו פנו למרפאה מלכתחילה אלא לעצירת מנגנוני ההרס (שמופעלים ברובם על ידי זיהומים סמויים) שהביאו לאותו הנזק ועתידים להביא לנזקים נוספים בעתיד. "

ד"ר גדי שי הוא המייסד והמנהל הרפואי של מרפאת "לובנדנט" בת"א המתמחה בשיקום הפה וטיפולים אסתטיים מתקדמים. צוות המרפאה מורכב מרופאים מומחים בתחומם בעלי עשרות שנות ניסיון ואלפי מטופלים מאושרים שנפתרו מבעיות חוזרות בשינייים ונהנים מחיוך יפה וחופשי מכאבים.

למטופלים הסובלים מבעיות חוזרות ונשנות בשיניים, בין אם בשל בעיות חניכיים, שתלים, סתימות ישנות או כל טיפול אחר, מרפאת לובנדנט מציעה בימים אלו שירות אבחון ייחודי במסגרתו תבוצע בדיקה מעמיקה למערכת הפה והלסתות, שאחריה יבנה הצוות הרפואי תכנית טיפולים מותאמת אישית לטיפול יסודי ומדוייק בבעיה.

לנרשמים בקישור זה מציעה המרפאה קיזוז מלא של עלות הבדיקה והאבחון מעלות הטיפול.

כמה קטנועים אתה מחזיק בעסק?

מרחק נסיעה חודשי ממוצע:

קטנוע בליץ

קטנוע בנזין

סה”כ לחודש

על פי הנתונים שהכנסת העסק שלך יכול לחסוך ₪ בשנה בזכות הקטנוע החשמלי

לפרטים נוספים ותיאום נסיעת מבחן השאר פרטים עוד היום:

פנייתך התקבלה!

דילוג לתוכן