האם בעסק שלך יש חיידק טורף?

2,892
"רוב העסקים פושטים רגל בגלל בעיות תזרים" רותם זילברמן

אם אתה בעל עסק שכבר מגלגל כמה מיליונים בשנה ויותר, אבל לא גומר את החודש – שים לב. יש סיכוי טוב שבעסק שלך יש חיידק טורף, שעלול להתפרץ בכל רגע ולגרום לך לפשוט רגל. ככה תתגונן מהמגפה ותהפוך את האתגר להזדמנות צמיחה.

חיידק טורף - מסתבר שבכל עסק יש אחד כזה לפחות
חיידק טורף – מסתבר שבכל עסק יש אחד כזה לפחות

 

בבוקר יום ראשון, נמרוד היה בריא לחלוטין. לקראת שעות הערב, עלה לו החום והוא התחיל להרגיש רע. הוריו חשבו שמדובר בצינון קל, אבל החליטו לקחת אותו לרופא בכל מקרה. הרופא רשם לו אנטיביוטיקה ושחרר אותו לביתו. בתוך מספר שעות, מצבו התדרדר במהירות והוא פונה לחדר המיון במצב קשה. למרות כל המאמצים להחיותו, הוא נפטר לאחר כמה שעות כתוצאה מ ״חיידק טורף״.

"מה זה חיידק טורף ואיך זה קשור לעסק שלי?"

חיידק טורף הוא כינוי ל ״סטרפטוקוק״, אחד החיידקים השכיחים בעולם. מיליוני אנשים ברחבי העולם נושאים אותם על גופם ללא ידיעתם, ובלי שהוא גורם להם נזק. אבל לעיתים, עלול החיידק להפוך למסוכן ולפגוע קשות בגוף שנושא אותו, עד שהאדם (והחיידק עצמו) מתים.

רותם זילברמן, רו"ח ובכיר במס הכנסה לשעבר, טוען כי באחוז גדול מהעסקים הקטנים, מסתתר חיידק טורף בעסק. חיידק שמחכה להתפרץ בכל רגע, לגרום להפסדים קשים ולבסוף להוביל את בעל העסק לפשיטת רגל כואבת.

במאמר הבא תגלה מה צריך לעשות כדי להיות מבין הבודדים ששורדים את המגפה עם ידם על העליונה, בלי לשבור את הכיס.

רותם זילברמן בפאנל בכנס חולון לעסקים קטנים
רותם זילברמן בפאנל בכנס חולון לעסקים קטנים

 

– רותם, איך ״החיידק הטורף״ בא לידי ביטוי בעסקים?
בהרבה עסקים שנראים מבחוץ ״בריאים״, יש המון בעיות. אני מדבר על דברים שיכולים ברגע אחד, לגרום לעסק לסגור את הדלתות. הצרה היא שעין לא מקצועית באמת, לא יכולה לראות אותם.

תראה, מבחינה כלכלית, רוב בעלי העסקים פשוט מתגלגלים מחודש לחודש. הם רואים בדו״ח החודשי שיש רווח, אבל אין להם כסף. על הנייר נשאר לכאורה 20-30 אלף שקל, אבל הכל הולך להחזר חובות והם לא מבינים מה קורה.

לפעמים נראה שהעסק עובד טוב, הכל בצמיחה והתפתחות. אבל עם הגדילה של העסק, גדלות גם הבעיות. בעל העסק עשה כל מה שהוא יכול כדי להדביק את הקצב, אבל לפעמים זה פשוט גדול עליו.

זה גורם לבעלי העסק להרגיש כמו כישלון ואפילו לשקול לסגור את העסק. למרות שהעסק עצמו רווחי! לרוב זה קורה כי אין תכנית אסטרטגית עם הגנה פיננסית שיכולה ללוות צמיחה בדרך נכונה.

– אתה יכול לתת דוגמה?
כמובן, לאחרונה הגיע אליי בעל עסק שעוסק בייבוא מוצרים מחו״ל. סחורה טובה, עם ביקוש גבוה ובלעדיות בשוק. הוא קנה סחורה ב-100 אלף שקל ומכר אותה ב-130 אלף שקל. על הנייר יש לו רווח של 30 אלף שקל.

– נשמע מעולה, אז איפה הבעיה?
אחרי כמה סבבים של קנייה ומכירה של סחורה, הוא הגיע אליי עם התראה לפני עיקול חשבון הבנק, מינוסים אדירים בחשבונות העסקיים והפרטיים, בלי כסף לקנות עוד סחורה ומחשבה לסגור את העסק.

כשנכנסתי למספרים של העסק, גיליתי שהוא קנה סחורה מחו"ל במזומן, אבל הלקוחות שלו אמורים לשלם לו רק בעוד 4 חודשים. מה שאומר שבשביל להצליח בעסק הזה, אתה לא צריך להתחיל עם 100 אלף שקל בצד, אלא עם 400 אלף שקל לפחות! הוא פשוט לא נערך לזה נכון.

ציר הזמן של העסק
ציר הזמן של העסק

 

– זה ממש מצב מסוכן. איך בעלי עסקים מתמודדים עם זה?
הדרך הפשוט ביותר, שכולם מכירים, היא לנהל תזרים מזומנים. אבל רוב בעלי העסקים לא באמת מבינים איך משתמשים בתזרים, ככלי אסטרטגי לצמיחה של העסק. רוב העסקים נכנסים לגוגל, מורידים קובץ אקסל של תזרים מזומנים, שאלוהים יודע מי תכנן אותו ומתגלגלים.

חלק מנסים להיות יותר מתקדמים ומשתמשים בתכנה לניהול תזרים. אבל הם לא מצליחים להסיק ממנה מסקנות וממשיכים לנהל בעיות. הטכנולוגיה האוטומטית רק מרחיקה אותם מהתמודדות עם פיתרון בעיית התזרים.

עם הזמן, הם מתחילים לשנוא את ההתעסקות עם המספרים. מפה הדרך להפסדים בעסק, קצרה מאוד. וזה הורס להם את החלום להשיג אי פעם רווחה כלכלית.

"רוב העסקים פושטים רגל בגלל בעיות תזרים" רותם זילברמן
"רוב העסקים פושטים רגל בגלל בעיות תזרים" רותם זילברמן

 

– מי יכול לעזור לבעלי עסקים שנמצאים במצב כזה?
בד״כ עסקים פונים להתייעץ עם שני גורמים שממש לא יכולים לעזור להם – רו״ח והבנק שלהם. על פניו, זה נשמע שמי שמתעסק עם כספים כל היום, יכול לעזור לך להרוויח יותר, נכון? אבל זאת טעות נוראה שיכולה להוביל להפסדים גדולים ומהירים יותר. הם בעצם 2 החיידקים הטורפים הגדולים מכל.

– למה זאת טעות להתייעץ עם רואה החשבון שלך?
העבודה של רו"ח היא בסה״כ לוודא שאתה ממלא את הדרישות של הרשויות. הנתונים שהוא מספק לך, משקפים את תמונת המצב שלך היום. רו״ח לא יכול לראות או לעזור לך לתכנן את המצב שבו תהיה בעוד חצי שנה או שנה. הוא לא יודע להגיד לך מה יקרה אם תביא עוד 2 עובדים או אם תשים עוד 10 אלף שקל על שיווק.

ובכל זאת, הרבה עסקים יושבים מול רו״ח שלא מבין בשיווק, פיתוח עסקי או ייבוא סחורות ומצפים ממנו שיגיד להם מה לעשות בעסק. זאת פשוט לא העבודה שלו. אבל מתוך ניסיון לעזור לעסק, הוא מתחיל להציע כל מיני דברים שליליים, כמו צמצום הוצאות. ואם הפוקוס הוא על להוציא פחות, במקום על להרוויח יותר, מה הפלא שעסקים קורסים. הרי לצמצם אתה יכול רק עד 0 ולצמיחה אין גבול.

– ומה הבעיה עם הבנקים?
במקום או בנוסף לקיצוץ בהוצאות, חלק מהעסקים פונים לבנק לבקש הלוואה. הבעיה עם הבנקים זה שבלי תכנית אסטרטגית נכונה, יש סיכוי נמוך מאוד לבקש ולקבל את הסכום שאתה באמת צריך.

אם אתה נמצא במצב של העסק שעליו דיברתי מקודם, הבנק יכול להציע לך הלוואה של 100 אלף שקל, כדי לקנות עוד סחורה. למרות שאמרנו כבר קודם שעסק במצב כזה, חייב לפחות עוד 400 אלף שקל, כדי לצאת מהבוץ ולהתקדם קדימה.

אם הבנק מציע לך 100 אלף שקל - תברח
"אם הבנק מציע לך 100 אלף שקל – תברח" – רותם זילברמן

– איך יכול להיות שהבנק לא קורא את המצב כמו שצריך?
הבנק הרי רואה את העסק כמו שהוא היום. פקיד הבנק בודק את הנתונים ומקבל תמונת מצב שאומרת, עם הרווח והתזרים הקיים אי אפשר להחזיר את ההלוואה שאתה מבקש.

בעל העסק חייב להבין משהו. למרות שאתה נמצא בבנק, אתה יושב מול שכיר שלא מבין בעסקים. הוא לא יודע כמה כסף אתה עומד להרוויח אם תכניס עוד עובד או תשקיע כסף בשיווק. שוב, זה לא התפקיד שלו.

אז בעל העסק לוקח בלית ברירה הלוואה קטנה ממה שהוא צריך, וממשיך להתגלגל בעסק עוד כמה חודשים. מה שרק מכניס אותו עוד יותר לצרות. עד שבסוף הוא מגיע למצב שהבנק לא מוכן לתת לו עוד הלוואות, פושט רגל והבנק מפסיד לקוח.

– רגע, אז מה שאתה בעצם אומר זה שרו״ח ובנקים הם כמו חיידק טורף בעסקים?
בדיוק, הם חלק מכל עסק ולרוב עושים את העבודה ולא מפריעים. אבל ברגע שמבקשים מהם להתעסק עם הדברים הלא נכונים, זה יכול להפיל את העסק. לא בגלל רוע, זה פשוט כי הם לא מבינים.

זה כמו חיידק מבולבל, שאמור לעזור לגוף להתקיים, אבל בטעות תוקף את התאים הלא נכונים. מה שבסוף הורג את האדם ועל הדרך גם את עצמו. כי ברגע שאתה סוגר את העסק, גם הרו"ח והבנק שלך מפסידים לקוח. בגלל זה, אני ממליץ לא להתייעץ איתם בכלל על הפיתוח העסקי

– זה ממש דימוי נורא, אבל אני מבין את הכוונה! אז מה עושים?
אם העסק מגלגל כסף טוב, אבל בעל העסק בכל זאת לא גומר את החודש, הוא חייב לעשות משהו שונה, ומהר. אין סיבה שהוא ישבור את הראש בעצמו. ואסור לו להתייעץ עם גורמים שלא מותאמים לייעץ במצב שבו הוא נמצא. כמו שראינו, זה אפילו מסוכן. אני ממליץ קודם כל לעצור. לקחת נשימה עמוקה ולהחליט עכשיו לעשות אחת ולתמיד, סדר במספרים.

עם תכנית אסטרטגית נכונה לפיתוח עסקי, אין שום סיבה שבעלים של עסק "בריא" על הנייר, לא צריך להגיע למצב שהוא צריך לשלם משכורות לעובדים ואז לגלות שהוא הגיע לתקרת המסגרת בבנק. שהוא צריך לחדש מלאי ואין לו מושג מאיפה יגיע הכסף לשלם לספקים. שהוא מגיע ל-15 לחודש ואין לו מספיק כסף לשלם מע"מ.

"אין סיבה שעסק "בריא" ירוץ לבנק כל כמה חודשים כי אין לו כסף לשלם משכורות או מע"מ" רותם זילברמן
"אין סיבה שעסק "בריא" ירוץ לבנק כל כמה חודשים כי אין לו כסף לשלם משכורות או מע"מ" רותם זילברמן

 

– נשמע הגיוני… ואיך אתה יכול לעזור?
תראה, במשך 18 שנה מילאתי תפקידים בכירים במס הכנסה וליוויתי מאות חברות פרטיות ובורסאיות. אבל אם יש דבר אחד שמרגש אותי, הוא לראות בעל עסק שלוקח את עצמו בידיים, מתחבר למספרים ופורץ קדימה. האמת, זה קל יותר ממה שזה נשמע.

בגלל זה, פתחתי חברה לליווי פיננסי לפני כ-8 שנים. עד היום ליוויתי מעל 300 בעלי עסקים קטנים ובינוניים, בתחומי הייצור, יבוא ושיווק, נותני שירותים ועוד, בדרך לצמיחה עסקית ולשקט נפשי.

אחד הדברים שהחלטתי לעשות, בנוסף להנגשת ההתנהלות הפיננסית, זה להפוך גם את העלות לנגישה קצת יותר.

– אז מה בעצם אתה מציע?
אם אתה בעל עסק שקורא את המאמר הזה וסובל מבעיות פיננסיות בעסק, אני רוצה לעזור לך. בהרבה מקרים, הכסף נמצא ממש מול העיניים. רק שצריך עיניים מיומנות כדי לגלות איפה הוא נמצא.

לכן אני רוצה להציע למי שהגיע עד לכאן, לקבל ממני פגישת ייעוץ כלכלית במחיר מסובסד.

"החזון שלי הוא להנגיש לעסקים את עולם הפיננסים " רותם זילברמן ורועי כהן, נשיא להב
"החזון שלי הוא להנגיש לעסקים את עולם הפיננסים " רותם זילברמן ורועי כהן, נשיא להב

 

– מה עושים בפגישת ייעוץ כלכלית?
נעשה סדר במספרים – בדיקה יסודית של תזרים המזומנים של העסק, וניתוח מדויק של ההתנהלות העסקית. נגלה את כל החורים שדרכם העסק שלך מפסיד כסף, ומה צריך לעשות כדי לסתום אותם.

זה יעזור לנו להבין בדיוק מה בדיוק עוצר את הצמיחה של העסק, ואיזה מהלכים צריך לעשות כדי לגדול ולשגשג.

במקרה שצריך, תקבל תכנית פעולה להתנהלות מול הבנק, שתחסוך לך הרבה כסף על עמלות וריביות. וכמובן, תגלה איך אפשר לייצר הכנסה גדולה יותר לאורך זמן, מבלי לעשות מהפיכות ותוך ניצול התשתית הקיימת.

רוצה לפתור את הבעיות הפיננסיות של העסק? לחץ כאן לפגישת ייעוץ כלכלית עם רותם זילברמן במחיר מסובסד.

כמה קטנועים אתה מחזיק בעסק?

מרחק נסיעה חודשי ממוצע:

קטנוע בליץ

קטנוע בנזין

סה”כ לחודש

לפרטים נוספים ותיאום נסיעת מבחן השאר פרטים עוד היום:

פנייתך התקבלה!

דילוג לתוכן