תחום הסייבר – אבטחת המידע, נמצא כיום בראש סדר העדיפויות של כל חברות ההייטק והביקוש לאנשי סייבר טובים שובר שיאים. בתחום בו האוניברסיטאות לא מסוגלות לתת פתרון ראוי, ישנה מכללה אחת ששינתה לחלוטין את נקודת המבט על ההכשרה של אנשי סייבר עם תפיסה ייחודית של מהות ההכשרה האקדמית. לא פלא שחברות מובילות בשוק רבות על בוגרי התוכנית.
הושבנו את אמיר בר-אל ושי אלפסי, שני ממומחי סייבר ותיקים ממכללת ITSAFE לשיחה, וצללנו עמוק אל תוך מחילת הארנב הווירטואלית. בקצה של המחילה, אולי מחכה המקצוע הבא שלך.
האתגר של תחום הסייבר - להדביק פער של עשרות שנים תוך זמן קצר
המילה סייבר משמשת כבר שנים כדי לתאר עולם עתידני, או טכנולוגיה חדשנית, מהסייבורגים של שליחות קטלנית ועד הסייבר-טראק של טסלה. באופן פרדוקסלי, השימוש הזה במילה סייבר הוא כבר מיושן, וכיום סייבר היא מילה נרדפת לאבטחת מידע או הגנה על המידע.
עולם התוכנה עצמו קיים כבר עשרות שנים, קיים ומתפתח בקצב מהיר, אך בראשית הדרך, כלל לא התעורר הצורך בהגנה על המידע, אפשר היה לפתח בשקט, הריגול, הפשיעה והטרור התמקדו בערוצים אחרים.
ואכן תחום הסייבר נשאר נישתי מאד, עבור מוסדות ממשלתיים או גורמים בטחוניים ולפיכך גם לא התפתח בקצב מהיר. אך בעשור האחרון, פשיעת סייבר, לוחמת סייבר וטרור סייבר הואצו בצורה מהירה, פעמים רבות על ידי גורמים אינטרסנטים או ארגוני פשיעה, ולפתע, עולם שלם מצא את עצמו חשוף אל מול איומים שהטיפול בהם הוזנח.
זה היה האות לתחום הסייבר להתחיל את המרוץ להדבקת הפער, ולהתפתח במהירות. היום תקיפות סייבר הן כבר עניין יומיומי בחדשות, ואירועים כמו חשיפת הפרטים של לקוחות שירביט ביטוח, או נעילת כלל הקבצים ומערכות המחשוב של בית חולים הילל יפה קיבלו חשיפה גבוהה. אך זה ממש לא נגמר שם, כולנו נתקלים בנסיונות פישינג וגניבת אשראי או זהות מידי יום בפייסבוק או בווטסאפ, ומתחת לפני השטח מתרחשות בכל יום מאות תקיפות על עסקים בכל גודל ואפילו על אנשים פרטיים, כך שהצורך בפיתוח מואץ של תחום הגנת הסייבר הוא כבר לא נחלתם של בודדים, אלא אינטרס אמיתי של כולנו.
אם תעשיית ההייטק היא הקטר של הכלכלה, במיוחד בארץ, אז אפשר לומר שתחום הגנת הסייבר הופך להיות המנוע של הקטר הזה, כזה שבלעדיו התעשייה פשוט לא תוכל להתקדם.
והמנוע הזה צריך דלק – בוגרים איכותיים שישתלבו מהר בחברות.
כשהפער בין הלימודים לעבודה עלול להפוך לפרצת אבטחה, צריך לשנות גישה.
כל בוגר לימודים בכל אחד ממקצועות ההייטק, מגלה בימיו הראשונים בעבודה שאקדמיה לחוד ותעשייה לחוד. משפטים כמו "פה זה לא האוניברסיטה", "הדברים בחיים האמיתיים עובדים קצת אחרת" ואפילו "תשכח את כל מה שלימדו אותך בתואר" נפוצים כמעט בכל תחום.
בתחום הסייבר, זה בולט עוד יותר, במקומות בהם נדרשת יצירתיות ומחשבה מעבר לידע, ובתחום בו כל טעות עלולה לעלות ביוקר ואי אפשר לפתור אותה בעוד עדכון גרסה – נדרש שינוי תפיסתי בהכשרה. רוב מוסדות הלימוד ה"טהורים" מעצם מהותם כמוסדות הכשרה, ולא חלק מהתעשיה עצמה, מתקשים להתמודד עם הפער הזה, והאחריות עוברת לתעשייה, בדמות תהליכי חפיפה ופיקוח אדוקים על העובדים הצעירים.
זו ההזדמנות שלך לנצל את ביקושי השיא בתעשיית הסייבר!
מלאו את הפרטים ויועצת הקריירה שלנו תחזור אליך לשיחת התאמה
האוניברסיטאות פשוט לא יכולות לתת מענה
כשיש צורך כה דחוף וחשוב בשוק העבודה, היה אפשר לחשוב שהאוניברסיטאות ימלאו את החלל ונמצא תארים המכינים אנשי סייבר להשתלבות בתעשייה, אך המציאות היא שאין תואר בסייבר בשום אוניברסיטה.
אמיר בר-אל מסביר מדוע: "כדי שאוניברסיטה תוציא מסלול חדש לתואר, נדרשות שנים של בנייה, אישור, תקצוב, ביקורת, ואני עוד לא נכנס לפוליטיקה ומאבקי כוח. ומצד שני, תחום הסייבר כל כך דינמי, שכל שנתיים חצי מהידע הופך לא רלוונטי. האוניברסיטאות פשוט לא מצליחות לעמוד בקצב הזה, וגם לא יצליחו עד שלא ישתנה משהו בשיטה. מזל שיש לשוק פתרונות אחרים להציע, הכשרות דינמיות ומהירות שיודעות לתת מענה לצרכים בשוק".
כאן מתגלה הייחוד של ITSAFE לעומת הכשרות אחרות בתחום.
מה השינוי ש ITSAFE מציעה לחברות ההייטק?
"אנחנו לא מוסד אקדמי קלאסי" מסביר לנו אמיר בר-אל, מנכ"ל ITSAFE "אנחנו מחוברים לתעשייה בצורה מאד הדוקה. שי ואני מביאים ניסיון מצטבר של 30 שנה מהשטח, ואנחנו עדיין שם עובדים. זה הרבה יותר עמוק מזה, ITSAFE היא למעשה השלוחה האקדמית של חברת אבטחת המידע CySource שמספקת שירותים ומוצרים בתחום אבטחת המידע. זה משפיע על הציוד שיש לנו, על רמת העדכניות של הידע, ועל כל התפישה הלימודית שלנו: המון פרקטיקה, התנסות ופתרון בעיות אמיתיות, פחות שינון של ידע תיאורטי".
הפתרון הוא הכשרה פרקטית וממוקדת שמכינה את הבוגרים לעולם האמיתי – המעבדה של ITSAFE
המעבדה במכללת ITSAFE היא אותו סימולטור מתקדם וייחודי שנמכר לחברות במשק על מנת לאמן ולהכשיר בעצמם את אנשי הסייבר שלהם. הפריווילגיה לעבוד על מכשור ברמה הכי גבוהה ומתקדמת בשוק היא אדירה, ובנוסף, צוות פיתוח ומחקר מורחב שקיים במכללה מעדכן ומוסיף ידע כל הזמן.
השילוב בין הציוד ומרחב הלמידה הייחודי במעבדה, לבין הידע הפרקטי והעדכני שהסגל מביא מהמפגש היומיומי עם התעשיה הוא זה שמקנה לבוגרי ITSAFE את היכולת להשתלב בתפקיד ביצועי ממש עם סיום ההכשרה.
כיאה ללימודים טכנולוגיים ששמים דגש על הפרקטיקה ולא על המסורת האקדמית, הלימוד מלווה כל הזמן באמצעים טכנולוגיים, החל מאפשרויות של למידה עצמית, תרגול אישי, למידה מרחוק, ועד כלים מתקדמים של בקרה וחיווי, בדיקת גרף השיפור והערכת תלמידים.
בסיום הלימודים התלמידים יוצאים עם תיק עבודות, שזה הדבר הכי קרוב לניסיון פרקטי שהם יכולים להראות בראיון הקבלה. לא תמצאו הרבה בוגרים של מקצועות טכנולוגיים עם רמת מוכנות כזו להתחיל לעבוד.

זו ההזדמנות שלך לנצל את ביקושי השיא בתעשיית הסייבר!
מלאו את הפרטים ויועצת הקריירה שלנו תחזור אליך לשיחת התאמה
שוק של ביקושים גבוהים - הדרישה לאנשי סייבר ממשיכה לגדול
שנת 2021 הייתה שנת שיא בביקושים לאנשי סייבר, ושנת 2022 כנראה תשבור את השיא הזה.
בכל כתבת "המקצועות המבוקשים ביותר בהייטק" אפשר למצוא את תפקידי הסייבר במקומות הראשונים, הנתונים מאתרי השמה כמו Alljobs, מדרגים את מקצועות הסייבר בראש טבלת הביקושים וחברות מנסות לחטוף את הבוגרים עוד לפני שהם מגיעים לשוק. הסיטואציה לפעמים הופכת להיות קצת מוזרה עבור אמיר בר-אל: "בכל שבוע אני מקבל מספר פניות מחברות מובילות בארץ שמכירות את ההכשרה של ITSAFE ומבקשות ממני אנשים טובים. נוצר מצב שבו חברות נאבקות על התיעדוף, רוצות להיות הראשונות ברשימה שנפנה אליהן אנשים, ואפילו מוכנות לתת לבוגרים תנאים טובים יותר".
במצב ביקוש כזה, הכשרה מוכרת ומוערכת בתעשייה בדרך כלל שולחת את הבוגרים היישר לעבודה בחברות המובילות בתפקידי מפתח ועם אפשרויות קידום מצוינות.
2 מסלולי הכשרת סייבר שיסדרו לכם כרטיס כניסה להייטק תוך פחות משנה
ב ITSAFE מצאנו שני מסלולי הכשרות סייבר מובהקות:
SOC Analyst (אנליסט סוק) – זהו קו ההגנה הראשון מפני מתקפות ואיומי סייבר למיניהם, ותפקידו הוא לזהות את הפעילות החריגה במערכת, לאתר, להתריע ולטפל באיומים.
Penetration Tester (בודק חוסן) – תפקידו של בודק החוסן הוא "לחשוב כמו האויב" ולנסות לחדור למערכות החברה, ובכך להצביע על כשלי האבטחה ועל אפשרויות לתיקון.
"אלה מסלולי הסייבר המובהקים שלנו" מסביר שי אלפסי "אבל זה לא נעצר שם. החברות שמבקשות מאיתנו את אנשי הסייבר ביקשו שנרחיב את ההכשרה, כדי שגם במקצועות הוותיקים יותר, כמו מפתחי פול סטאק ומנהלי רשת למשל, יהיו להם אנשים שמבינים סייבר, זה היום צורך אמיתי. לשלוט בשפת תכנות זה פשוט לא מספיק ואנחנו מכשירים גם מפתחים ומנהלי רשת שיש להם יתרון משמעותי בזכות האוריינטציה שהם מקבלים אצלנו לתחום הסייבר."
טסלה בחנייה ו-21 טעמי גלידה במטבח? בואו נדבר על כסף.
סדרת המערכונים האייקוניים של ארץ נהדרת על עולם ההייטק נתנה תמונה מבדרת אם כי לא תמיד מדויקת של עולם ההייטק (הייטקס…). משכורות גבוהות בהייטק קיימות, אך בדרך כלל לא מהיום הראשון. המשכורות של ג'וניור, כלומר של עובד שהגיע היישר מהלימודים, אינן בשמיים, ונעות סביב 10-20 אלף ₪. זה נכון כמעט לכל מקצועות ההייטק כולל תחום הסייבר.
היתרון בתחום הסייבר הוא גם ההתקדמות המהירה וגם פוטנציאל השכר הגבוה. נתחיל מהסוף, אנשי סייבר בכירים הם משיאני השכר בעולם ההייטק. מי שיהיה טוב, יתקדם ויתמיד, יקבל בהמשך הדרך גמול יפה מאד.
גם ההתחלה לא רעה בכלל. ההכשרה אורכת בין חצי שנה לשנה, כלומר הכניסה לשוק מהירה, ובנוסף, בגלל המחסור, הקידום הוא מהיר.
לאמיר יש דוגמה מהזמן האחרון לאפשרויות הקידום: "לפני כמה שבועות פנו אליי מחברה מכובדת מאד, ואמרו שהם צריכים לקלוט בהקדם 6 אנשים לתפקידי סייבר. נזכרתי שאותה חברה קלטה רק לפני שנה וחצי 4 בוגרים שלנו, כששאלתי מה קורה איתם, סיפרו לי שהם מקדמים אותם לתפקיד הבא, וצריכים אנשים חדשים. זו המציאות בחברות רבות. אם פעם היה לוקח ממוצע של 5 שנים להגיע לתפקיד סיניור, היום אחרי שנה וחצי שנתיים אפשר כבר להתמודד על קידום שמקנה גם תפקיד מעניין יותר, וגם משכורת שיכולה להיות כפולה ויותר."
ואי אפשר בלי הקורונה...
כבר התרגלנו שהקורונה השפיעה על כל תחום בחיים שלנו (כולל מחירי הגלידה…), וגם בתחום של הסייבר, לקורונה הייתה השפעה בעיקר בתור קטליזטור.
שי אלפסי מסביר את התופעה: "הקורונה הייתה מאיץ נוסף לצמיחה של עולם הסייבר, גם מבחינת התוקפים, גם מבחינת הארגונים וגם מבחינת החברות המספקות פתרונות. כל הנושא של עבודה מהבית, פגישות שעוברות מחדר הישיבות לזום, פעילות שהייתה מתנהלת אך ורק בשרתי החברה זולגת פתאום לבתים, כל אלה יצרו אתגרים חדשים ויצרו המון צרכים ובעיות בתחום הסייבר. התקלה בפייסבוק, זאת שלא רק הפילה את כל האפליקציות שלהם בכל העולם, אלא גם נעלה את העובדים מחוץ לבניין בלי יכולת לטפל בתקלה, זו הייתה תקלה תפעולית, אבל היא יכלה גם להיגרם על ידי התקפה זדונית. יום למחרת כל החברות כבר התחילו לנקוט באמצעים הדרושים כדי שלא יקרה דבר כזה גם אצלם".
הסייבר קורא לך
השילוב של שינוי התפיסה אצל החברות שמחפשות יכולות ולא תעודות, עם הצורך ההולך וגובר בכל עולם ההייטק לאנשי סייבר שיכולים לאייש תפקידים באופן מידי, הפער שהאוניברסיטאות לא מסוגלות למלא וההכשרה שלוקחת שנה או פחות, כל אלה יצרו הזדמנויות נהדרות לצעירים מוכשרים שרוצים להיכנס לתעשיית ההייטק המשגשגת, וגם לכאלה המחפשים הסבת מקצוע, שינוי מקצועי או אפשרויות פיתוח וקידום בתוך המערכת.
כמי שמוביל את ההכשרה בתחום הסייבר בארץ, נתנו לאמיר ולשי לסכם:
"תחום הסייבר הוא תחום מרתק, עם דרישה עצומה ועם תגמול שמתבטא לא רק במשכורת אלא גם בעבודה מעניינת ומתגמלת. אנחנו רואים בתחום הסייבר את הדובדבן שבקצפת של עולם ההייטק. ב ITSAFE אנחנו מביאים את כל הידע הפרקטי, הטכנולוגיה המתקדמת וההיכרות העמוקה עם עולם הסייבר בתעשייה כדי ליצור לתלמידים שלנו את ההכשרה הטובה והרלוונטית ביותר. הביקוש ההולך וגובר לבוגרים שלנו ישירות מהחברות המובילות מלמד שהתהליך שלנו עובד. אנחנו מזמינים אתכם לבוא ולבדוק גם את תהליך הקבלה הייחודי שלנו, המתבסס כולו על הפוטנציאל והיכולת שלכם להצליח, בלי קשר לרקע או העבר שלכם. נתראה ב ITSAFE".